HTML

Eredmények

Hoopswave

NBA. Szubjektív. Kérdés, óhaj, sóhaj? Küldd ide: greggrant@freemail.hu

Friss topikok

  • OrulunkVincent?: a Clevelandet sajnálom... igazán megérdemelnék a jobb eredményeket. és nem shaq miatt mondom, hane... (2009.11.09. 15:36) Plusz-Mínusz
  • Hatványpatkány: A második meccs azért már jobban árnyalja a képet, nemde. Necces egy combat volt. Most 3 orlandoi ... (2009.06.09. 21:32) Döntő 1. mérkőzés - liveblogging
  • kalna: azért szerintem Denver városának tengerszint feletti magassága nem befolyásoló tényező...egyszerűe... (2009.05.09. 14:50) Két sima, két fordított
  • hulk: Ó az már történelem, bár ha tavaly követted a rájátszást és a Boston „menetelését”, akkor azt is m... (2009.05.04. 17:51) Ki állítja meg a Lakers-t?
  • greggrant: @Gaboca: Pedig Rodman 169 playoff meccsen dobott összesen 7 hármast :) (2009.04.23. 13:58) A jószívű óriás nem int az ujjával többé

Címkék

2009 2010 szezon (1) 76ers (9) allen iverson (2) andrew bogut (1) antoine wright (1) ariza (1) átigazolás (1) augustin (1) bball.hu (10) beasley (2) billups (2) bírók (4) blazers (7) bobcats (2) brad miller (1) brandon roy (1) brook lopez (1) bryant (3) bucks (4) bulls (6) carmelo anthony (2) cavaliers (16) celtics (16) chalmers (1) chris paul (1) clippers (2) college basketball (1) derek fisher (1) dikembe mutombo (1) dirk nowitzki (1) döntő (5) don nelson (1) draft (4) dwight howard (3) eddie house (1) eric gordon (1) finley (1) flagrant foul (2) gallinari (1) garnett (1) grizzlies (1) hawks (7) heat (15) hornets (7) injury (5) isiah thomas (2) iverson (1) jamaal tinsley (1) jameer nelson (1) jazz (6) joe alexander (1) joe dumars (1) kevin love (1) kings (4) knicks (2) kobe bryant (1) lakers (16) league pass (4) lebron james (3) live (1) luis scola (1) magic (16) marbury (2) mavericks (10) mayo (1) microfracture (1) monta ellis (1) mvp (2) nba (3) nba.com (1) ncaa (1) nets (2) nuggets (11) oden (1) odom (1) oneal (1) pacers (2) pau gasol (1) pierce (1) pistons (10) playoffs (17) raef lafrentz (1) rafer alston (2) rájátszás (17) rajon rondo (1) raptors (2) rockets (10) ron artest (2) rookie (3) rose (1) rudy fernandez (1) run and gun (1) samuel dalembert (1) sérülés (4) sérülések (1) shaq (1) slam (8) slamonline.hu (8) spurs (10) stephen jackson (1) stu jackson (1) suns (5) szabályok (1) tanking (1) thunder (2) trade (3) trade deadline (1) újonc (3) válság (2) vitatott ítélet (3) wade (4) warriors (3) westbrook (1) wizards (3) wolves (1) Címkefelhő

Nelson volt az X-faktor

2009.06.12. 10:03 greggrant

Az Orlando Magic-nek minden lehetősége megvolt arra, hogy egyenlítsen az NBA döntőjében, ám újfent nem tudtak élni vele. Tapasztalatlanságot tükröző megoldások tömegét produkálták a játékosok és az edző is, ami végülis ahhoz vezetett, hogy a Lakers már csak egy győzelemre van a végső sikertől.

Nem tudom máshogy nézni a ma hajnali meccs 99-91-es eredményét, mint hogy ezt bizony a Magic vesztette el a rendes játékidőben, ami 87-87 lett. Aztán a Lakers megnyerte a hosszabbítást, de egyáltalán, hogy erre esélyük legyen, ahhoz Van Gundy borzalmas döntése kellett, hogy Nelson végig a pályán legyen a negyedik negyedben. A sérülésből csak a Lakers ellen visszatérő irányító sok-sok mentális hibával játszott, többek között a rossz helyzetfelismerése jelentősen megkönnyítette Fisher dolgát az egyenlítést jelentő hárompontosnál. Nelson igazi x-faktor volt a mai meccsen: a második negyedben, amikor négy percet töltött a pályán, szinte semmit nem csinált, illetve mégis: eladott egy labdát, valamint újfent fennakadt minden záráson, lett légyen az bármilyen gyenge. Alston valamit beszólhatott Van Gundy-nak a harmadik negyed egyik időkérése során, mert máshogy nem tudom megmagyarázni, miért Nelson játszotta végig ettől kezdve a mérkőzést az irányító posztján. Volt kb. két olyan perce, amikor a támadásban felpörgette a csapatot, és egymás után kiosztott vagy három gólpasszt (jééé, tényleg, ennyivel is zárt), egyébként pedig semmi haszna nem volt, hogy a pályán volt, mivel a csapatot Turkoglu mozgatta. Ennél Lee játéka sokkal hasznosabb lett volna, vagy Redick, aki ma egész jó teljesítményt nyújtott a pálya mindkét végén - ők legalább védekeztek volna. Még egyszer: nem értem Van Gundy-t!

Ráadásul most a Magic-en volt a sor, hogy kihagyjanak egy rakás büntetőt is: az egyébként egész jól játszó Turkoglu, aki a rájátszás során eddig 85%-kal dobott a vonalról, most az utolsó negyedben négyből hármat kihagyott, ezzel 8/13-mal zárta a mérkőzést.Dwight Howard pedig hőssé válhatott volna, ha bedobja legalább az egyik büntetőjét a rendes játékidő utolsó percében, mert akkor legalább négy pont lett volna a Magic előnye, tehát egy darab hárompontos nem lett volna elég a Lakers-nek az egyenlítéshez. Superman azonban, akinek a védekezése ma nagyon jó volt, 21 lepattanót és NBA-döntőbeli rekordot jelentő 9 blokkot jegyzett, a büntetők terén nagyon rossz napot fogott ki, és mindkét dobását elrontotta ebben a kritikus pillanatban. Úgy látszik, ez egyfajta átok az Orlandón, hiszen Nick Anderson híres kihagyott büntetői szintén egy már megnyertnek hitt meccs elvesztéséhez vezettek, amikor a floridai csapat legutóbb ilyen jó volt, még a kilencvenes évek közepén.

Más kérdés, hogy a Lakers-nek természetesen nagy beleszólása volt abba, hogy így alakuljon az eredmény. A félidőben biztos, 12 pontos Magic vezetést mutatott az eredményjelző, amit a harmadik negyedben szenzációs védekezéssel és nagyszerű dobóteljesítménnyel szinte pillanatok alatt eltüntetett a Los Angeles-i csapat. Míg az első félidőben egy fél ütemet mindig késett a Lakers rotációja a védekezésben, addig a szünet után szinte nem volt olyan alkalom, hogy oda ne értek volna egy passzra. Elképesztő energiával, nagy lábmunkával tették tönkre a Magic passzjátékát, akik képtelenek voltak tiszta dobóhelyzetet kialakítani, és a szünetben még 50% feletti dobásmutatójuk a meccs végéig folyamatosan csökkent, végül 42%-on állt meg.

A Lakers rohamát Trevor Ariza vezette, aki az első félidőben 0/6 volt mezőnyből, ám a harmadik harmadban 13 pontot dobott. Mellette Bryant is hozzárakta a szokásosnak mondható 32 pontját, és Gasol is feljavult egy csendes első félidő után. A kivégző ütéshez pedig Fisher minden rutinjára szükség volt, amikor két hárompontost is bedobott a kritikus pillanatokban. Az első a már említett, rendes játékidő végén elkövetett dobása volt, amivel kiegyenlítette a Magic hárompontos előnyét. Ehhez nagyban kellett az is, hogy Nelson a betörést akarja levédekezni, így Fishernek bőven volt ideje, hogy felvegye a dobópozíciót, megtalálja az egyensúlyát, és tisztán a gyűrűre fókuszálva bedobhassa, amit be kellett. A másodiknál szintén Nelson feladata lett volna, hogy védekezzen rajta, ám ő inkább a labdát birtokló Bryant-et duplázta le, aki a labdát tartó kezével állcsúcson vágta a nála majdnem egy fejjel kisebb Magic irányítót, és Fisher újfent zavartalanul dobhatott, mert a rotáció későn érkezett.

Megérdemelt Lakers siker született tehát, és innen már nincs visszaút az Orlando számára. Lehet ugyan, hogy a Magic az utolsó hazai mérkőzését még megnyeri becsületből, lehet, hogy a Lakers koncentrációja ilyen előny birtokában már nem lesz teljes a következő meccsen, de háromból egyet biztos hozni fognak. Ennyivel mindenképp jobbak.

Szólj hozzá!

Címkék: döntő magic lakers rájátszás playoffs

A bejegyzés trackback címe:

https://hoopswave.blog.hu/api/trackback/id/tr591180516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása