HTML

Eredmények

Hoopswave

NBA. Szubjektív. Kérdés, óhaj, sóhaj? Küldd ide: greggrant@freemail.hu

Friss topikok

  • OrulunkVincent?: a Clevelandet sajnálom... igazán megérdemelnék a jobb eredményeket. és nem shaq miatt mondom, hane... (2009.11.09. 15:36) Plusz-Mínusz
  • Hatványpatkány: A második meccs azért már jobban árnyalja a képet, nemde. Necces egy combat volt. Most 3 orlandoi ... (2009.06.09. 21:32) Döntő 1. mérkőzés - liveblogging
  • kalna: azért szerintem Denver városának tengerszint feletti magassága nem befolyásoló tényező...egyszerűe... (2009.05.09. 14:50) Két sima, két fordított
  • hulk: Ó az már történelem, bár ha tavaly követted a rájátszást és a Boston „menetelését”, akkor azt is m... (2009.05.04. 17:51) Ki állítja meg a Lakers-t?
  • greggrant: @Gaboca: Pedig Rodman 169 playoff meccsen dobott összesen 7 hármast :) (2009.04.23. 13:58) A jószívű óriás nem int az ujjával többé

Címkék

2009 2010 szezon (1) 76ers (9) allen iverson (2) andrew bogut (1) antoine wright (1) ariza (1) átigazolás (1) augustin (1) bball.hu (10) beasley (2) billups (2) bírók (4) blazers (7) bobcats (2) brad miller (1) brandon roy (1) brook lopez (1) bryant (3) bucks (4) bulls (6) carmelo anthony (2) cavaliers (16) celtics (16) chalmers (1) chris paul (1) clippers (2) college basketball (1) derek fisher (1) dikembe mutombo (1) dirk nowitzki (1) döntő (5) don nelson (1) draft (4) dwight howard (3) eddie house (1) eric gordon (1) finley (1) flagrant foul (2) gallinari (1) garnett (1) grizzlies (1) hawks (7) heat (15) hornets (7) injury (5) isiah thomas (2) iverson (1) jamaal tinsley (1) jameer nelson (1) jazz (6) joe alexander (1) joe dumars (1) kevin love (1) kings (4) knicks (2) kobe bryant (1) lakers (16) league pass (4) lebron james (3) live (1) luis scola (1) magic (16) marbury (2) mavericks (10) mayo (1) microfracture (1) monta ellis (1) mvp (2) nba (3) nba.com (1) ncaa (1) nets (2) nuggets (11) oden (1) odom (1) oneal (1) pacers (2) pau gasol (1) pierce (1) pistons (10) playoffs (17) raef lafrentz (1) rafer alston (2) rájátszás (17) rajon rondo (1) raptors (2) rockets (10) ron artest (2) rookie (3) rose (1) rudy fernandez (1) run and gun (1) samuel dalembert (1) sérülés (4) sérülések (1) shaq (1) slam (8) slamonline.hu (8) spurs (10) stephen jackson (1) stu jackson (1) suns (5) szabályok (1) tanking (1) thunder (2) trade (3) trade deadline (1) újonc (3) válság (2) vitatott ítélet (3) wade (4) warriors (3) westbrook (1) wizards (3) wolves (1) Címkefelhő

Miami Wadeless Heat

2009.03.19. 11:19 greggrant

Még mielőtt bárki meggyanúsítana, hogy Miami-szurkoló vagyok, el kell, hogy mondjam: igaza van. Amióta Wade-et draftolták, a Heat az első számú NBA-csapat számomra. Ezért is nézem nagyobb gyakorisággal a meccseiket, és kerülnek jobban terítékre itt a blogon.

Tegnap este, vagyis magyar idő szerint ma éjszaka egy újabb izgalmas meccset játszott a Heat, ezúttal Bostonban. Hosszabbításos vereség lett ezúttal a vége, úgy, hogy D-Wade ezúttal nem játszott, mint ahogy a túloldalon Garnett és Ray Allen sem. A különbséget pont ezért az egyetlen pályára lépő szupersztár jelentette: Paul Pierce. Egyszerűen nem tudott hibázni a negyedik negyedben és a hosszabbításban, amikor összesen 21 pontot dobott, és végül 36-tal zárt. A Heat Wade nélkül go-to guy nélkül maradt, azaz nem volt, akire egyértelműen támaszkodhattak volna, és ez végül a vesztüket okozta.

A hiányzók miatt olyan érzésem volt, mintha mindkét csapat számára imndegy lenne a meccs végeredménye; mintha nem is playoff-pozíciókért hajtanának, hanem a minél jobb drafthelyért. Az első negyed után, amikor a Boston több, mint tízzel ment, nem gondoltam volna, hogy a Heat egyáltalán eljut a hosszabbításig, és ezért a csapat minden dícséretet megérdemel. Nem tudom, hogy az első 12 perc után mit mondott nekik pontosan Spoelstra, de sikerült megnyugtatnia és motiválnia a játékosokat. És természetesen nem mellékes, hogy ezzel együtt valószínűleg sikerült némi önbizalmat is szereznie a tegnap játszó játékosoknak, hogy akár Wade nélkül is sikerülhet - még ha ezúttal Pierce túl sok is volt a végjátékban. Jó kérdés, hogy miért nem Moon őrizte őt a meccs döntő pillanataiban, aki talán a magasságával jobban zavarhatta volna a Celtics legjobbját. Se Cook, se Jones nem igazi véreb, néha még üresen is hagyták Pierce-t a végén, például az egyik hárompontosnál, amikor Beasley kellett, hogy kirohanjon az emberéről. Itt tévesen a kommentátorok Beasley hibájának állították be az esetet, de ő az egész este folyamán egyszer sem őrizte Pierce-t.


Wade-less, de nem szárnyaszegett.

A Miami újoncai jól játszottak: Chalmers a meccs végére egészen vezéregyéniséggé vált és Beasley is kitett magáért. Sokan kritizálják Beasley-t, miszerint nem nő fel a feladathoz és a hype-hoz, de szerintem nincs igazuk. Az újoncok közül csak hétnek van jobb hatékonysági mutatója (és nincs köztük Derrick Rose!), de közülük is csak hárman töltenek több percet a pályán. Beasley-nek van gyengesége is persze, méghozzá a védekezés, amibe több energiát is fektethetne, de kezd fejődni ezen a téren is.

O'Neal is egészen odatette magát, és rendszeresen gondot jelentett a Boston magasembereinek. Hogy a záró felvonásban miért nem hívta többször az ő számát Spoelstra, azt csak ő tudhatja. A személyi hibákkal bajban lévő Perkins és Davis ellen többre is lehetett volna menni. O'Neal védekezése azonban nagyon fontos a Heat számára, a blokkokkal és belemenések kiharcolásával.

Mint ahogy láthatóan ez Spoelstra mantrája is: védekezni, védekezni, védekezni. Ehhez igazodik a Heat kezdőötösének összeállítása is: O'Neal, Haslem, Moon, Wade és Chalmers mind átlag feletti védőteljesítményt nyújtanak. Ezzel sikerül általában a Miami-nak uralnia a meccsek tempóját. A tegnapi meccsen azonban a védekezés néhol hiányosságokkal küzdött, ami a kritikus pillanatokban csúcsosodott ki, Pierce esetében. A legtöbb esetben persze ott volt a védő, és Pierce így is bedobta, néhány alkalommal nem is lehetett volna jobban rajta a védő.

A másik gond a betörések megfékezése volt, amivel Rondo tartotta a meccsben Celtics-et a második és harmadik negyedben. Itt eleinte a védelem volt a hibás, mivel nem próbálták meg elzárni a betörési útvonalakat, ám amikor ez megtörtént, akkor a bírók léptek közbe. Rondo ezen a meccsen is extra védelmet élvezett a bírók felől, ami a következő szituációban csúcsosodott ki: a Boston irányítója egy fél-izolációban találta magát Chalmers-szel szemben. Rondo bal felé kezdte meg a betörést, amit az ekkor már három hibával rendelkező Chalmers csak félig-meddig próbált meg követni, kizárólag lábbal. Talán még meg is lehetne szólni, hogy miért nem volt fentebb a keze, ám Rondo-nak kellően fent volt ahhoz, hogy jobb kezével eltartsa magától Chalmers-t, mintegy belekönyökölve a nyakába. Sípszó, Chalmers negyedik hibája, és mivel mindez a harmadik negyedben történt, ment a kispadra pihenni, mielőtt még túl közel kerülne a kipontozódáshoz. Összességében persze nem lehet túl sokat felróni a bíróknak, mivel most tényleg csak egy-két fura fújásuk volt, és ennyi előnye mindig van a hazai pályának, de ilyen fújások mellett nehéz odaállni a betörő játékos elé.

Persze a tavalyi Heat-védekezéshez képest Spoelstra nagy előrelépést ért el, és mint tudjuk, a jobb védelemmel rendelkező csapat nyeri meg általában a bajnokságot. Remélhetőleg jövőre sikerül a támadójátékban is jobban előrelépni, persze a védelem további fejlesztésével. Ennek az egyik kulcsa az, hogy Beasley-t sikerüljön továbbfejleszteni, és összehangolni Wade-del. Jelenleg ugyanis Beasley akkor teljesít csak igazán jól a pályán, ha Wade nincs ott.

(A végén természetesen nem hagyhatom ki a szokásos Marbury-figyelést: eddig ez volt a legjobb produkció, amit tőle zöld uniformisban láttam. Teljes 6 gólpasszt kiosztott és 4 pontot is szerzett, de teljesítményének értékét csökkenti, hogy kezdőként, 31 percet játszva sikerült mindezt elérnie.)

1 komment

Címkék: heat marbury celtics wade pierce beasley chalmers

A bejegyzés trackback címe:

https://hoopswave.blog.hu/api/trackback/id/tr831011594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hulk 2009.03.19. 17:42:11

divat szurkoló

Nem akarok károgni, mert szeretném sokáig, ilyen formában a pályán látni, de a mozgása alapján, Wade is komoly fájdalmakkal játszik. Egy időzített bomba és csak idő kérdése a T-mac, Carter, Hill effektus.
süti beállítások módosítása