HTML

Eredmények

Hoopswave

NBA. Szubjektív. Kérdés, óhaj, sóhaj? Küldd ide: greggrant@freemail.hu

Friss topikok

  • OrulunkVincent?: a Clevelandet sajnálom... igazán megérdemelnék a jobb eredményeket. és nem shaq miatt mondom, hane... (2009.11.09. 15:36) Plusz-Mínusz
  • Hatványpatkány: A második meccs azért már jobban árnyalja a képet, nemde. Necces egy combat volt. Most 3 orlandoi ... (2009.06.09. 21:32) Döntő 1. mérkőzés - liveblogging
  • kalna: azért szerintem Denver városának tengerszint feletti magassága nem befolyásoló tényező...egyszerűe... (2009.05.09. 14:50) Két sima, két fordított
  • hulk: Ó az már történelem, bár ha tavaly követted a rájátszást és a Boston „menetelését”, akkor azt is m... (2009.05.04. 17:51) Ki állítja meg a Lakers-t?
  • greggrant: @Gaboca: Pedig Rodman 169 playoff meccsen dobott összesen 7 hármast :) (2009.04.23. 13:58) A jószívű óriás nem int az ujjával többé

Címkék

2009 2010 szezon (1) 76ers (9) allen iverson (2) andrew bogut (1) antoine wright (1) ariza (1) átigazolás (1) augustin (1) bball.hu (10) beasley (2) billups (2) bírók (4) blazers (7) bobcats (2) brad miller (1) brandon roy (1) brook lopez (1) bryant (3) bucks (4) bulls (6) carmelo anthony (2) cavaliers (16) celtics (16) chalmers (1) chris paul (1) clippers (2) college basketball (1) derek fisher (1) dikembe mutombo (1) dirk nowitzki (1) döntő (5) don nelson (1) draft (4) dwight howard (3) eddie house (1) eric gordon (1) finley (1) flagrant foul (2) gallinari (1) garnett (1) grizzlies (1) hawks (7) heat (15) hornets (7) injury (5) isiah thomas (2) iverson (1) jamaal tinsley (1) jameer nelson (1) jazz (6) joe alexander (1) joe dumars (1) kevin love (1) kings (4) knicks (2) kobe bryant (1) lakers (16) league pass (4) lebron james (3) live (1) luis scola (1) magic (16) marbury (2) mavericks (10) mayo (1) microfracture (1) monta ellis (1) mvp (2) nba (3) nba.com (1) ncaa (1) nets (2) nuggets (11) oden (1) odom (1) oneal (1) pacers (2) pau gasol (1) pierce (1) pistons (10) playoffs (17) raef lafrentz (1) rafer alston (2) rájátszás (17) rajon rondo (1) raptors (2) rockets (10) ron artest (2) rookie (3) rose (1) rudy fernandez (1) run and gun (1) samuel dalembert (1) sérülés (4) sérülések (1) shaq (1) slam (8) slamonline.hu (8) spurs (10) stephen jackson (1) stu jackson (1) suns (5) szabályok (1) tanking (1) thunder (2) trade (3) trade deadline (1) újonc (3) válság (2) vitatott ítélet (3) wade (4) warriors (3) westbrook (1) wizards (3) wolves (1) Címkefelhő

Tévét a bírónak!

2009.05.14. 22:26 greggrant

Nézem a rájátszásban a meccseket, és folyamatosan azon kapom magam, hogy átkokat szórok a bírókra. Hogy a fenébe nem látta azt ott? Ha azt az előbb lefújta, akkor ezt most miért nem? Vagy ha azt nem, akkor ezt most miért igen?

A Tim Donaghy-féle bundaügy óta mindig óhatatlanul felmerül a kérdés: vajon a bíró véletlenül tévedett, vagy szándékosan? Ott van a Carmelo Anthony-eset: mija zistenért nem fújt a spori, ha egyszer ott történt az orra előtt a szabálytalanság? És vajon kinek akart ezzel kedvezni? Bement a dobás, így a Denver a kedvezményezettje ennek a bírói döntésnek, de ha Anthony kihagyja, akkor máris a Dallas válik azzá, és a Nuggets akarja meglincselni a bírót.

Az NBA játékvezetői elég sok kétes ítéletet hoztak (vagy épp nem hoztak) a rájátszásban. Most a fókusz a durva szabálytalanságokra (flagrant fouls) helyeződött, miután elég sok vitát váltott ki egy-két ítélet. A liga vezetése azt mondja, hogy a további viták elkerülésére egyfajta továbbképzést fog tartani az előszezonban a játékosoknak és a csapatok vezetőinek ezt illetően. Szerintük a gond az, hogy a játékosok nincsenek tisztában a durva szabálytalanságokra vonatkozó szabályokkal, és ezen változtatni kell ahhoz, hogy kevesebb legyen a probléma. Pedig a gond épp az, hogy a bírók nincsenek tisztában azzal, egy adott szabálytalanság melyik kategóriába is tartozik: lehet szimplán egy keményebb fault, ami semmi következménnyel nem jár, vagy lehet flagrant 1 és flagrant 2, aminél a büntetők után a támadó csapat visszakapja a labdát is. A flagrant 1 esetében a szabálytalankodó játékos játszhat tovább, míg a flagrant 2 esetében kizárják a meccsből. Nem mindegy, hogy a bírók hogyan döntenek meccs közben – utána már a liga vezetése fel- meg leminősítheti a szabálytalanságokat, a meccs eredménye marad a régi. Csemegézzünk egy kicsit a visszás esetekből (a fentebb említett Anthony-féle eseten túl), amik felvethetik a bírók felelősségét.

Rajon Rondo például szájbaverte Brad Millert a Celtics-Bulls ötödik meccsén, amit sima faultnak fújtak a bírók. A ziccerrel Miller kiegyenlíthette volna a meccset, azonban az ütés következményeként alig látott, amikor a vonalra kellett állnia. Márpedig oda kellett állnia, mert ha az öltözőbe megy, akkor a Boston választhatott volna, ki dobja helyette a büntetőt, és annak se lett volna jobb eredménye. Ha a bírók flagrant-et fújnak, Miller-nek nem kellett volna szédelegve büntetőt dobnia, hanem mehetett volna öltözni (igaz nem is térhetett volna vissza a meccsbe utána), és a Bulls választhatott volna, ki dob helyette. Durva szabálytalanság volt? Szerintem lehetett volna annak fújni, bár attól még önmagában nem fordul meg az eredmény. Esélye azonban több maradt volna a Bulls-nak. Ebben az esetben tényleg felmerül, hogy a liga jobban kommunikálhatná, mit is tart flagrant kategóriába vonatkozónak, hiszen napokon keresztül ment erről a vita.

Ron Artest felborította a levegőben lévő Pau Gasol-t a két csapat harmadik mérkőzésén, és a játékvezetők úgy látták, hogy ez kettes kategóriájú durvaság volt, amiért ki is zárták a houstonit. Ez már a meccsnek a vége felé történt, amikor minden eldőlt, tehát nagy hatása ennek a kizárásnak nem volt az eredményre. Stu Jackson, a liga ilyen ügyekkel foglalkozó al-ügyvezetője úgy gondolta – hozzáteszem nagyon helyesen, - hogy ez nem ért, csak flagrant 1-et. Azaz, éppenhogy a bírók nem voltak képben a szabálytalanságot illetően! Phil Jackson és Kobe Bryant is azt nyilatkozták, még mielőtt visszaminősítették volna az esetet, hogy nem volt igazán szerencsés kizárni ezért Ron-Ron-t. Egyszerűen kissé szerencsétlenül esett Gasol, ami felnagyította az elkövetett szabálytalanságot. (Mellékes: Mintha a spanyolok nem tudnának rendesen esni: Fernandez is majd’ fejét törte az alapszakaszban, amikor Ariza félig oldalról, félig hátulról lesöpörte a levegőből. Az durvább volt ennél, de ott is kellett egy szerencsétlen földetérés ahhoz, hogy baj legyen belőle.) Visszatérve az Artest-faultra, ha ilyen szabálytalanságért a meccs elején zárják ki, akkor sokkal nagyobb lett volna az ezt övező felhajtás is.

Szintén csak utólag lett flagrant 1-re felminősítve Kenyon Martin szabálytalansága Nowitzkivel szemben. Lehet vitatkozni róla, hogy ez jogos volt-e vagy sem, tény, hogy a bírók, és felettesük, Stu Jackson, ebben az esetben is máshogy ítélték meg a történteket.

Dwight Howard lekönyökölte Dalembert-et, minek következtében a liga utólag el is tiltotta a Magic centerét. Itt sem meccs közben hozták meg a végleges ítéletet, pedig akkor Howard nem csak egy meccsről hiányzott volna, hanem már ennek a mérkőzésnek a nagy részét is ki kellett volna hagynia, ami nagyban megváltoztathatta volna a párharc ötödik meccsének a dinamikáját. (A félreértések elkerülése végett: nem azt mondom, hogy a Sixers megnyerte volna a mérkőzést, csak másképpen zajlott volna le az összecsapás.)

Ron Artest egy másik ügyben is érdekelt volt, mégpedig a második meccsen, amikor egy lepattanóért való küzdelem közben Bryant belekönyökölt. Erre Ron bepöccent, és majd leharapta Bryant fülét, amolyan Tyson-módra. A Rockets játékosa szerint Bryant nyakon könyökölte – ez pedig eltiltást jelenthetett volna Kobe számára, mert a szabály szerint váll fölötti ütésnél ez jár. A bírók ebben az esetben például észre sem vették a könyököst, nemhogy szándékos, váll fölötti ütésnek könyvelték volna el a szituációt. A liga később ezt is felminősítette flagrant 1-re, de Kobe épp Artest mellkasának a tetejét találta el, így nem lett eltiltás az ügyből. Tény, hogy csak a palánk mögötti kamera kapta el jól az esetet, tehát nem lehetett egyszerű ott a helyszínen megítélnie a játékvezetőknek.

 

Sokan azt mondják, hogy a bíráskodás borzalmas az NBA-ben, és részben igazuk van. Sok olyan eset van, amikor a bírók egyértelműen nem követik a szabálykönyvet, figyelmen kívül hagynak szabálytalanságokat, vagy pedig bevesznek mindenféle színészkedést. Ez meg fog történni, emberből vannak, szándékosan vagy véletlenül, de mindenki követ el hibát. Vajon megoldást jelentene a jelenlegi szabályok pontosítása, újrafogalmazása, mint ez a cikk javasolja? Anélkül, hogy túlbonyolítanánk a dolgokat, valószínűleg nem. A legtöbb csapatsportág szabályrendszerének vannak szürke területei, főleg ami a test-test elleni küzdelmet illeti. Ezt illetően nem lehet meghatározni, se mérni, hogy mondjuk, ha 10 Newtonnál nagyobb erővel löki meg valaki az ellenfelét, az már szabálytalan, óhatatlanul marad tere a szubjektivitásnak is. Az már inkább feldühít, ha következetlenül alkalmazzák a játékvezetők a szabályokat, mint a bevezetőben említett Anthony-féle esetnél is, ahol meccs közben mindent lefújtak, a végén meg egy nyilvánvaló lökésnél nyelték le a sípot.

Az is igaz viszont, hogy a játék sebessége, az intenzitás egyre nő, úgy a kosárlabdában, mint az összes többi sportágban. A játékosok is egyre kifinomultabb eszközökhöz nyúlnak, hogy rejtett faultokat kövessenek el, vagy épp elhitessék a bírókkal, hogy szabálytalankodtak velük szemben. Nehéz ezt követni, hiszen az emberi szem sebessége, látószöge nem fejlődik ilyen mértékben. Jobbra-balra száguldoznak a játékosok a pályán, és a bonyolultabb figuráknál rengeteg, labdától távoli mozgás történik, amit szabad szemmel gyakorlatilag lehetetlen mind nyomon követni, még három bírónak is. Óhatatlanul rejtve marad valami a kétajtós szekrény méretű játékosok takarásában, ráadásul oda kell fókuszálni az 5-10 méterre lévő labdára, ami lecsökkenti az agyilag feldolgozható kép nagyságát. Miért ne lehetne jobban kihasználni, hogy kamerák tucatja követi az eseményeket? Dicséretes tény, hogy egyre több esetben használhatják a bírók a televíziós visszajátszást a döntésükhöz, viszont ezt sem lehet a végtelenségig fokozni: így is elég hosszú egy NBA mérkőzés, nem kell, hogy a két-két és fél órás időtartam háromnál is többre nőjön. Miért ne lehetne odaültetni a három bíró közül egyet a monitorok elé, ahonnan nagyobb rálátása lenne az eseményekre? Ahonnan ugyanúgy közbefütyülhetne, mint a többiek? Nagy előrelépés lenne, legalább akkora, mint a visszajátszás felhasználásának bevezetése. És példát mutathatna pár másik sportágnak is: a labdarúgásban például ott van a negyedik játékvezető, akinek a meccs során nincs túl sok dolga. Jobbára adminisztrál csak, de miért ne segíthetne be olyan meccseken, ahol televíziós közvetítés van? Vagy a vízilabdában még egy bírót be lehetne-e vezetni, aki a víz alatti piszkos munkától menthetné meg a sportot, egy víz alatti kamerát figyelve? A technikai háttér megvan, és több sportágban sikerrel alkalmaznak visszajátszásokat a kosárlabdán kívül is: a rögbiben segít a cél megítélésében, a tenisznél a challenge sokat javított a bíráskodás megítélésén. Miért ne lehetne a kosárlabda az első, amelyik még eggyel tovább lép ezen az úton, talán egy kisebb forradalmat indítva el?

Szólj hozzá!

Címkék: bryant bírók pau gasol dwight howard rajon rondo ron artest carmelo anthony vitatott ítélet flagrant foul brad miller samuel dalembert stu jackson

A bejegyzés trackback címe:

https://hoopswave.blog.hu/api/trackback/id/tr201122312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása